Et barn er ikke bare et kjønn, men et helt menneske

Er det en ting jeg irriterer meg renseløst over så er det de såkalte "gutte- og jentefargene".

Det kommer som en selvfølge at når babyen er kommet, så kjøper foreldrene ting de selv liker på butikken.
Men så kommer man til et punkt i barndommen hvor man vil bestemme selv hva man vil gå med. 
Og her er det enkelte foreldre som sliter. 

Bare det å bruke betegnelsen "guttefarge" og " jente farge" er så på tryne at jeg ikke vet hvor jeg skal starte. 
Hva er det som gjør rosa til en "girls only" farge nå til dags? 
Hva er det som gjør at det ikke finnes en eneste genser med Hello Kitty på ved gutteavdelingen? 

HVORFOR har vi i det hele tatt avdelinger når det kommer til barn? 

Den eneste grunnen som kan forsvare det må være at gutteklærene er mer tilpasset en guttekropp, og at jente klærene er mer tilpasset en jentekropp? 
Er det egentlig forskjell på de i så ung alder? Dette kan jeg ingenting om.Jeg kom for å hente Athene i barnehagen en dag, hun gikk med en blå Angry Birds-genser, og i det vi forlater bygget får hun slengt etter seg fra en gutt at den genseren var en GUTTEgenser, og at hun som jente ikke kunne gå med den. 
Ja, det er ord fra en barnemunn, men hvem er det de lærer det av? 
Og da trekker jeg først og fremst frem klesbutikkene som har gutte-og jenteavdelinger alle sammen. 
Et barn er ikke bare et kjønn, men et helt menneske.Athene enser som oftes ikke jenteavdelingen engang. 
Hun løper rett mot alt som er blått, tøft og kult. 
Ikke sjans i havet at vi får på hun noe annet enn boksershortser heller. 

Selv i lekebutikken så er det ofte en side med "jenteleker" og en side med "gutteleker" 
Rommet hennes er fylt med begge avdelingene. 
Favoritt fargene er rosa og blå, hun leker med både Elsa dukker, Kaptein Sabeltann, Spidermann og baby-dukker. 
Og dette er helt selvvalgt. 

Og jeg elsker at det er en stor variasjon. 
Hun er såå fin i blått, og blir stolt som en hane når hun får på seg spidermann t-shorten som hun fikk av morfar. 
Hun er nå inneforstått med at hun går med gutteklær, og hun synes det er helt greit. 
Men jeg synes ikke det er greit at hun skal måtte svare for det. Vil gutten din ha kjole på? 
Ja, så la han få på seg en kjole da!! 
Skjønner ikke hvorfor enkelte foreldre skal ha et så stort problem med det. 
De er i en alder hvor de prøver, lærer, feiler og eksperimenterer. 
De finner fort nok ut hva de liker, så ikke ta avgjørelsen for de. 

JA til butikker med en unisex-avdeling for barn. 
JA til foreldre som lar barna kjøpe og ta på seg akkurat det de ønsker. 
Og sist, men ikke minst, JA til foreldre som lærer barna sine at det ikke finnes jente og guttefarger. Noen som er enig/uenig? 

15 kommentarer

Linn Hitland

14.01.2016 kl.10:59

Fantastisk innlegg Ann Helen ❤️Det er heilt sant! Eg har ein gutt som elsker, Elsa, hello kitty for å nevne noe! I sommer fikk han kjøpe seg ein rosa hello kitty kjole, han var så stolt at smilet gikk rundt! Helt til dagen det var lekedag i barnehagen, hav skulle ha den kjolen med! Ja klart du skal gå lov til det! Hentet han i barnehagen og han var så lei seg! Da hadde han selvfølgelig blitt "mobbet " for han brukte jenteklær! Han hadde kun med seg kjolen for å vise den! Brukte den bare hjemme:) i dag tørr han ikkje ta på dg kjolen for han er redd for hva andre skal si! Så kjolen henger bare på pynt :) dukke og dukkevogn har han og, det bryr han seg ikkje om, selv im mangen og da mener eg mangen har kommentert at hallo, han er jo gutt! Kan ikkje ha jenteleker da! Og det er ikkje bare barn som har sagt det, voksne og! Blir så sint og lei meg! Kan ikkje ungene få gå /leke med det dei vil?!!!!

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.11:50

Linn Hitland: Vet du, jeg satt og tenke på deg når jeg skrev dette! Synes det er såå viktig å lære barna at alle farger er for alle.
Helt tragisk at ikke gutter og jenter skal få velge selv hva de synes er fint.
Skjærer i hjertet når de skal måtte tåle kommentarer fra andre, og skal måtte forsvare det de går med. Gabriel blir ikke mindre gutt av å gå med kjole, og Athene blir ikke mindre jente av å gå med spidermann! Smak og behag :D

Anette

14.01.2016 kl.14:07

Veldig bra skrevet. :) har tre sønner og de elsker å leke med dukkevogn og lekekjøkken . De elsket å leke med barbi og prinsesse kjolene til kusinene sine. Har fått valgt hvilke farge de vil ha på sko og klær selv. Og frost er populært blandt gutta. Eldste gutten har valgt rosa bibel og perm til konfirmasjons under sin. Minste gutten elsker å gå med prinsesse kjole i bhg for det er den fineste med glitter og diamanter. Snakket med ene ansatte og hun sa at det var jo ikke rart at gutta velger jente utkleddningsklærene for de har ofte fine farger og glitter.

(Ble litt rotete, men ikke lett å skrive alt sikkelig når man er engasjert )

Så JA til unisex-avdelinger i butikker!

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.15:10

Anette: Ååå, så gøy at du engasjerer deg!! Synes det er et utrolig viktig tema! Det å skulle holde barna unna klær og leker fordi det er "forbeholdt" gutter eller jenter er bare helt utrolig!! Helt herlig at guttene dine har funnet sin plass og får lov til å utfolde seg! Det gjør de ikke mindre gutter av den grunn. De blir nok fantastiske fedre som liker så godt å leke med babyer <3

Siri Lise

14.01.2016 kl.15:21

Åh! Jeg kan ikke bli mer enig. Utrolig bra skrevet! At barn må tenke over hva de går med fra de er så små kan jo ikke være særlig bra. De må få lov til å gjøre og kle seg som de selv vil;-)

Jeg er selv 15 år og håper det at tiden vil forandre seg litt til jeg får egene barn.

Foreldre må la barna få prøve seg fram, som du sier:-)

Tonje A. Bøe

14.01.2016 kl.19:12

Så flott at du belyser dette!!

Har selv en jente på snart 3 og en gutt på snart 2. Her om dagen fant min mor frem mine kjoler fra jeg var liten, og frøkna skalv av begeistring da "prinsessekjolen" min ble dradd frem og ville prøve den med EN GANG:-) Lillebror ventet fint til hun tok den av, og kom og ville prøve den han også - og vet du, han ble SÅ stolt!:-D

Så her i huset går det i både kaptein sabeltann, elsa, olaf, biler, fotball om en annen!

Barn er barn - ferdig snakket!

Helene

14.01.2016 kl.21:04

Amen! Kunne ikke vært mer enig! Prøver SÅ hardt og printe inn i hodet til sønnen min at gutter og jenter kan gå med hva de vil og leke med hva de vil, uavhengig av kjønn! Han er snart fire og elsker lilla! Han har valgt seg både lilla vintersko og lilla rattkjelke! Damen i skobutikken spurte meg flere ganger om jeg var sikker på at vi ville ha lilla og ikke grønne sko.. helt på tryne!

Marte

14.01.2016 kl.21:44

Jeg er helt enig! Jeg har selv jente og min søster har gutt, ganske gjevngamle (7 og 9) mnd. Vi var på butikken og jenten min hadde blå strikket fanagenser og lue min søster sin gutt hadde rød strikket fanagenser og lue. Jeg fikk høre så fin gutt og hun fikk høre så fin jente. Vi synest jo det var litt morsomt, jeg er helt enig med det du skriver :D

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.23:48

Marte: Hehe, ja der ser du :p
Og det er nesten normalt nå til dags at man antar det, i og med at så mange er opptatt av disse gutte-og jentefargene.
Selvsagt bare morsomt i slike uskyldige hendelser :-D

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.23:50

Siri Lise: Ikke sant! Jeg og håper tidene forandrer seg. Når jeg ser på babybilder fra når Anders var baby i 87 så var han kledd fra topp til tå i rosa. Det var inn på gutter på den tiden, så satser på det snart blir inn med unisex klær og farger :-D

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.23:51

Tonje A. Bøe: Helt herlig <3 Ja det er et viktig tema! Barn er barn som du sier! La de få utforske og finne sin egen stil :-)

AnnHelenUndheimWaage

14.01.2016 kl.23:53

Helene: Så herlig<3 Lilla er en fantastisk fin farge, på begge kjønn!!! Her har Athene og blå utedress og blåe støvler! Butikk damen skal bare knipe igjen! Fryktelig irriterende!!

Michelle

15.01.2016 kl.10:15

Helt enig! Før i tida var rosa faktisk en farge som var for gutter. Menn i overklassen på 1700 tallet brukte denne fargen. Syntes det er helt merkelig at jenter skal gå med rosa. Hvorfor kan man ikke få velge selv? Det er svært få forskjeller mellom kjønnene de første leveårene. Og det er jo ikke sånn at barnet blir homofil fordi han/hun bruker rosa eller blå.

Vi voksne må slutte å legge ord i munnen på barna våre. Vi nå være mer åpne og tolerante. Det vinner barna være på i lengden.

Kjempe bra at du tar opp dette temaet. Det har nemlig irritert meg også.

AnnHelenUndheimWaage

15.01.2016 kl.11:32

Michelle: Herlig! Jeg ser tilbake på babybilder av mannen fra 87, og han var kledd fra topp til tå i rosa på nesten alle bildene. Det var inn på gutter på den tiden sier Svigermor.
Håper vi snart er over disse kjønnsforskjellene mellom barn! Som du sier, vi må være åpne og tolerante, og slutte å tro at barna blir homofil av å gå med forskjellige farger!

16.01.2016 kl.22:15

Så på snap storyen din at din eldste datter har spiderman nattdrakt, samme som eldste sønnen min har. Jeg syns det er helt fantastisk! 😄👏🏼 creds til deg som mor, og til din datter som velger såkalte "gutteklær" 😉😄

Skriv en ny kommentar

AnnHelenUndheimWaage

AnnHelenUndheimWaage

23, Bergen

Velkommen til min lille verden. Lykkelig gift med min beste Anders. Sammen har vi fått 3 barn, Athene og Athelia, også har vi lille Althea i himmelen<3 Legger ut min hverdag som mor, kone, interiørfrelst og selvstendig næringsdrivende innenfor helse og karriere.

Kategorier

Arkiv

hits